Tökéletlen család

Egy család botladozásai a gyermeknevelés útvesztőiben

5 meghatározó mondat, amely rengeteg erőt adott

2019. május 20. 20:39 - TökeletlenCsalad

Kezdjük ott, hogy szerintem a legkiakasztóbb dolog a friss szülők életében az, hogy mindenki segíteni akar. Na de milyen módon: megmondják Neked a tutit! De ha nem úgy csinálod, akkor hülye vagy, nem értesz hozzá, és amúgy is miért kínzod azt a gyereket!?

Az még hagyján, hogy ahány nevelési célzatú könyv, annyi teljesen eltérő módszer, de védőnők és gyermekorvosok is képesek ugyan arra a problémára teljesen ellentétes tanácsokat adni, és akkor még nem beszéltünk a környezetünkben lévő rokonokról. Ebben őket nehéz túlszárnyalni:  

  • Ne így vedd fel!
  • Ne így tartsd a fejét!
  • Ne vedd fel ha sír!
  • Jajj mit csinálsz már, add inkább ide!
  • Miért nem veszed fel ha sír!
  • Nem így kell fogni fürdésnél! Jajj mit csinálsz hát vizes lesz a köldöke!
  • Nem így kell pelenkázni!
  • Miért nem cserélsz Neki pelenkát? Nem baj ha üres, akkor is ki kell cserélni!
  • Szórd már be hintőporral rendesen!
  • Szerintem ébreszd fel 2 óránként éjszaka is enni.
  • Ne hagyd elaludni a cicin!

És még sorolhatnánk a végtelenségig az ilyen és ehhez hasonló mondatok tömkelegét, amivel az első napokban találkozol. Ami nyilván akkor is konfliktust szül, ha történetesen Te vagy a legjámborabb ember a földön. Na de 2 nappal a kórházból hazaérkezés után, kialvatlanul, lehányva, szakadt melegítőben, zsíros hajjal, éhesen, egy ordító kis akarat-ösztönlénnyel a kezében ki az?

Nálunk akkor jött el a mélypont, amikor Béla Jr. köldökét a gyerekorvos lápiszos pálcával kezelte, ami után az egész köldök belsejében nem maradt bőr, összetapadt, és váladékozott. Amikor visszavittük ennyit mondott, 20 év alatt ilyen még nem fordult elő a praxisomban, és nem igazán volt meggyőző a testbeszéde, hogy tudná mit próbáljon meg egyáltalán.

A gyerek nem aludt, nem evett, sírt. Ennyire szar szülőnek még sosem éreztem magam. Itt van egy szem magzatod, aki nemrég született, és azért küzdesz nap mint nap hogy mindenből a legjobbat add neki, és láthatóan erre sem vagy képes.

Ez volt az a pont, amikor felkerestünk egy másik gyerekorvost. Valószínűleg látott már kétségbe esett szülőt, mert a gyerek 5 perces vizsgálata után olyan lelkisegély szolgálatot vezényelt, amelyet azóta sem felejtettünk el. Ez volt az 5 legjobb mondata: 

  1. Egy gyereknek joga van sírni, a Te feladatod csupán az, hogy ott legyél mellette.
  2. Mindenkinek addig szabad bírálni más gyermeknevelési módszerét amíg meg nem születik a sajátja.
  3. A gyermeknevelési könyvekben sokszor teljesen eltérő módszerek vannak leírva, ebből is látszik, hogy egy gyereket 1000 féle módon fel lehet nevelni. Válassz egy könyvet/módszert, és próbálj kitartani mellette, de ne ítéld el a más utat választókat.
  4. Bárki bármilyen tanácsot ad, csak helyeselj, bólogass és aztán csináld úgy ahogy akarod.
  5. Ne idegeskedj folyton, maradj nyugodt, az többet jelent a babának mintha mindent tökéletesen csinálnál!


Első hallásra mondhatni nem nagy szavak, de nekünk a későbbiekben rengeteget jelentettek és jelentenek a mai napig is. Nyugodtabban, megfontoltabban és türelmesebben álltunk a babához, egymáshoz és nem utolsó sorban rengeteg konfliktusforrást kizártunk az életünkből.  

Ti kaptatok hasonló tanácsokat?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletlencsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr5714839280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása